top of page
  • Obrázek autoraMarian Holub

Med priamo od včelára

Aktualizováno: 2. 2. 2022


rôzne druhy medov k dispozícii u nás vo včelárskom obchodíku

Jar je pre včelára skúškou, včelstvá potrebujú pravidelnejšie ošetrovanie, pretože sú v najvyššom rozvoji, a najviac sa besnejú, tak im treba stále stáť za riťkami, aby jedného krásneho dňa neviseli zrazu na strome Ale o rojení inokedy.


Môj prvý med

Pred 4 rokmi som vytočil svoj prvý med. Teda, aby som veci pomenoval po správnosti, vytočil som prvý med od svojich včiel. Jeden kilogram čerstvého piargskeho je aj na fotografii. A tá chuť! Neviem či som zaujatý tým, že vlastný chutí najlepšie, ale keď som ho prvýkrát ochutnal, vynorili sa mi spomienky z detstva, keď nám ujo Machil nosil takýto piargsky, a chutil presne rovnako. Poďme si povedať, čo vlastne tento sladký zlatý poklad je, a ako vzniká.


môj prvý piargsky med :)

Med ako finálny produkt včely medonosnej

Na začiatok treba povedať, že je to finálny produkt práce včely medonosnej, a človek do tohto procesu nijak nezasiahne, nič tam nepridá, neuberie, nespracuje, nezakonzervuje. Všetko urobí včela.


Základnou surovinou na vznik medu je nektár z kvetov, alebo v niektorých prípadoch medovica, produkt metabolizmu vošiek, živiacich sa cukami obsiahnutými v listoch listnatých a ihličnatých stromov. Nektár je sladká tekutina, ktorá sa nachádza v kvetoch rastlín, a svojou vôňou láka včelu, aby prišla na kvet, a opelila ho. Je to teda akási odmena kvetov pre včely, za to, že ich prídu opeliť.


Neváhajte nazrieť aj do nášho včelárskeho obchodíka či už toho online, alebo kamenného.

Včela má vo svojom malom telíčku zvláštny orgán, ktorý je určený pre transport nektáru (prípadne vody), a tento sa nazýva medný vačok. Funguje ako cisterna, ktorá je uzatvárateľne spojená so žalúdkom a jej objem može včela prostredníctvom sosáku načerpať dnu, a rovnako vyčerpať von. Pre predstavu, objem medného vačku je cca 30 mikrolitrov, a v prepočte na hmotnosť sa do neho zmestí asi 50 miligramov nektáru.


Okrem transportnej funkcie, plní aj funkciu “benzínovej nádrže”, včela čerpá z neho aj do žalúdka, a tak vlastne prijíma potravu podľa danej energetickej spotreby. S plnou nádržou má robotnica dolet tak 10-20 kilometrov. Keď nasaje nektár do medného vačku, už začína proces tvorby medu, Včela do nektáru pridá výlučky hltanových žliaz a obohatí ho o vzácne “včelie” látky.



Spracovanie medu včelami v úli

Pri príchode do hniezda včela lietavka odovzdá donesenú tekutinu buď rovno do bunky na to určenej, alebo im pomôžu včely skladníčky, ktorým lietavky prečerpajú tekutinu sosákmi do ich medného vačku (stoja hlavami k sebe, a dotýkajú sa sosáčikmi), a tie ho potom uskladnia na dané miesto.


V úli pokračuje prosces tvorby medu zahusťovaním, odparovaním vody. Včely ho neustále prečerpávajú, a mávaním krídel nad plástom s nektárom odvetrávajú, aby ho zahustili. Keď med obsahuje približne 18% vody, včely vedia, že sa už nepokazí, a bunku s medom zaviečkujú voskom, a tak je med uskladnený. Prečo toto všetko robia?


Med je ich potravou. Obsahuje cukry, a teda energiu. Včely potrebujú ale v potrave aj bielkovinovú zložku, a tú predstavuje peľ. Medu však spotrebujú oveľa viac. Jedno včelstvo priemernej sily (50 000 jedincov) spotrebuje za 1 rok cca 75kg medu!!! To, čo si vytočí včelár, je len navyše, čo si včielky odkladajú ako železnú zásobu (ktorú im na zimu vrátime v podobe kŕmneho roztoku).


ponuka medov v našom včelárskom obchodíku na Štiavnických Baniach

Poďme sa pozrieť na čísla

Včela lietavka počas jedného výletu z úľa, do efektívnej zvdialenosti cca 3 kilometre, a maximálnej cca 10 kilometrov od hniezda, navštívi približne 50 a viac kvetov. Až potom má naplnený medný vačok, a môže sa vrátiť domov. Potrebuje 20 naplnení, aby doniesla 1 gram nektáru, a to sa teda rovná návšteve 20x50 = 1000 kvetov.


Lenže. Z 1 gramu nektáru vznikne zahustením a odparením vody len 1/3 gramu medu, teda na 1g medu je potrebných 3x1000=3000 návštev kvetov. Uf! A to máme stále iba 1 gram medu! Na 1 kilogram medu, čo vidíte na fotografii, bolo potrebné navštíviť 1000x3000 = 3 milióny kvetov.


No proste sa riadne namakajú a nečudo, že včely v sezóne znášky nektáru, žijú len 4-6 týždňov, z toho cca 20 dní v letovej službe (zvyšok v predchádzajúcej službe vnútri úľa), a potom umrú vyčerpaním.


pohár medu v mini verzii

Význam medu pre ľudí

Okrem toho, že med je zdrojom potravy pre včely, chutí aj nám, a je veľmi propešný pre ľudský organizmus. 60% lekárskych predpisov v starovekom Egypte (tak 4000 rokov dozadu) tvoril práve med. Áno, starí Egypťania včelárili, a včela bola symbolom nejedného faraóna.


Med je totiž svojim zložením antibakteriálny, vďaka vysokému obsahu cukrov a deju nazývanom osmóza ničí všetky baktérie, a kvôli nízkemu obsahu vody sa v ňom nezachytia ani kvasinky zo vzduchu. Med tak ako ho vyrobia včely, je teda hotová potravina, ktorá sa nepokazí. Svedčia o tom aj nálezy z hrobiek egyptských, kde bol do hrobiek uložený med, a po náleze sa niekoľko tisíc rokov starý med dal bez problémov konzumovať.


Odporúčam prečítať si aj články o ďalších včelích produktoch, napríklad o propolise či vosku.

Okrem spomínaných cukrov (glukózy a fruktózy) obsahuje minerálne látky, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P, organické kyseliny, antioxidanty, enzýmy, aromatické látky, rastlinné hormóny, peľ, a mnohé iné látky.


Zo zloženia teda vyplýva, že med je vynikajúci antioxidant, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, posilňuje imunitný systém, podporuje trávenie, je zdrojom energie, pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach, dokonca aj virózach, upokojuje nervovú sústavu, dezinfikuje rany, a urýchľuje hojenie rán a popálenín, detoxikuje organizmus, a mnoho iného. Nazýva sa preto aj superpotravinou.



Podoby medu

Med môže podľa zdroja nektáru mať rôzne podoby – druhy, napríklad agátový, repkový, lipový, lesný, medovicový, a mnoho ďaľších. Tieto jednotlivé druhy sa líšia farbou, chuťou a konzistenciou. Vzhľadom na zloženie medu, časom skryštalizuje. Nie je to závada, naopak, je to známka jeho pravosti.


Dekryštalizácia je jednoduchá, stačí vodný kúpeľ pri teplote do 44 stupňov, aby sme koaguláciou bielkovín pri vyšších teplotách neznehodnotili vitamíny a iné látky. Zaujímavé, že medy v obchodných reťazcoch sú stále číre a nekryštalizujú. Jednoducho preto, že sa pravdepodobne nejedná o pravé medy, ale o medy synteticky vyrobené, poprípade miešané s cukornými sirupmi alebo včely kŕmené cukorným sirupom tento spracujú podobne ako nektár.


Potom si v Lidli môžeme kúpiť kilo žltého cukorného sirupu s nálepkou včelí med za 3 éčka... Nehovoriac o dovoze lacného medu z Ukrajiny, Číny a iných krajín, kde neplatí zákaz liečby včelstiev antibiotikami. Takéto pančované medy plné reziduí antibiotík sa v EU miešajú s inými medmi, a predávajú vo veľkých reťazcoch. Ach. Taký je biznis. Bohužiaľ.



Preto je dobré si priplatiť, a kúpiť si med priamo od včelárov, ktorý je možno v niektorých prípadoch aj 2x drahší, ale už možno tušíte prečo. Jedná sa o poctivú prácu včiel, a včelár sa okolo toho tiež celkom nadrie, čo som mal možnosť neraz zažiť na vlastnej koži za ten čas, ktorý sa včeláreniu venujem. O to viac mi teraz med chutí.


A na záver jedno staré indické príslovie: ,,Ak sa chceš dožiť vysokého veku, jedz med a pi mlieko.”

 

Niečo na tom bude. Práve včelári, a ľudia pravidelne konzumujúci včelie produkty bežne fungujú aj po 90 rokoch. Určite takých poznáte. :)

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page