top of page
  • Obrázek autoraMarian Holub

Včelia navigácia

Aktualizováno: 2. 2. 2022



Keď ste niekde videli poletovať na kvetoch včielky, rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako ďaleko asi tak môžu byť od úľa? Alebo ako ďaleko priemerne lietajú, aby mohli doniesť z pre nich nebezpečného vonkajšieho sveta do komfortu a bezpečia ich hniezda energiu a živiny? Schválne, skúste si tipnúť.


Malé cestovateľky

Priemerne lietajú robotnice – lietavky do vzdialenosti 2-4 km od úľa, maximálne však až do vzdialenosti 10 kilometrov! Na túto vzdialenosť postačí včele zásoba energie v podobe medu, ktorý si na cestu natankuje. Takže moje piargske kočky robotnice kľudne môžete stretnúť na kvetoch v Žarnovici.

Odporúčané čítanie: Med priamo od včelára

Keď uvažujeme vzdialenosť 10 km na každú stranu, jednoduchým výpočtom zistíme, že jedna včelia rodinka “operuje” na ploche o rozlohe neuveriteľných 314 kilometrov štvorcových. Aké boli vaše tipy?


No dobre, ale keď lietajú tak ďaleko, ako potom trafia späť? Ako dokážu letieť niekoľko kilometrov, pri tom navštívíť stovky kvetov, a potom nájsť cestu späť, a trafiť priamo do svojho úľa, aj keď tesne vedľa neho môže byť 50 ďalších?



Ako to teda robia?

Zapamätajú si polohu úľa a cestu doň. Majú totiž nadpriemerne vyvinutý mozog. Je síce 20-tisíckrát menší ako ten náš, ale zato dokáže spracovávať zložité výpočty a má dobrú pamäť. Každá včela má teda v hlave trojrozmernú metrickú mentálnu mapu. Pri jej vytváraní používajú pomôcky na nebi aj na zemi.


Na zemi im v orientácii pomáhajú stromy, kríky, skaly, budovy a iné orientačné značky. Pri tom hrá svoju úlohu ich zrak a čuch. Táto metóda však platí v prípade, že sa včely nachádzajú na už známom území, na ktorom si už pred tým zapamatali orientačné body.


Včely, ktoré prvýkrát vyleteli z úľa, absolvujú na dlhé výlety do členitej krajiny prípravu v podobe krátkych orientačných letov. Mladá včela lietavka tak opúšťa úľ hviezdicovito, vždy v inom smere, a mapuje tak okolie uľa, ktorý leží vždy v centre tohto obrazu. Keďže sú včely jedna rodina, ako som vám povedali v minulom článku Aj včely majú svoju reč, pomáhajú si.



Vzájomná pomoc je dôležitá

Staré skúsené včely sa postavia pred letáčový otvor úľa, vystrčia dohora zadoček, a z vonných žliaz na jeho konci uvoľnújú vonnú látku, ktorú mávaním krídel rozfukujú do okolia.


Mladé lietavky sú tak menej zmätené, keď používajú aj svoj vysoko citlivý čuch, a cítia, kde je zdroj vône. Potom môžu podnikať stále dlhšie a dhšie lety, pričom si postupne vytvárajú v mozgu už spomínanú mentálnu mapu.

Tiež si prečítajte: Včelí zázrak v podobe propolisu

Okrem orientačných značiek ale pre pohyb priestorom nutne potrebujú kompas. Ten včelám poskytuje slnko. Včely sa teda vedia riadiť postavením slnka na oblohe. Špeciálne prispôsobený zrak včiel dokáže rozlíšiť polarizované svetlo od nepolarizovaného, a teda “vidia”, kde je Slnko, aj keď je zamračené. Lenže!


Medzi jednotlivými letmi môžu byť aj hodinové pauzy. A za hodinu sa slnko po oblohe posunie o hodný kus. Naše malé kámošky to ale vedia. Majú totiž časový zmysel.



Včely si uvedomujú čas s matematickou presnosťou

Keď napríklad po hodine v tme úľa vyletia von, ich mozog dokonale presne prepočíta smer vzhľadom na už zmenenú polohu slnka! Tento časový zmysel včely využívajú aj inde. Umožnuje im to rešpektovať “otváraciu dobu” jednotlivých kvetov.


Ak by sme si založili záhon, ktorý rozkvitá ako ciferník hodín, včely by sa tento časový harmonogram naučili a vždy by boli v správny čas pri čerstvo prestretom stole. Takisto keď sú veľmi daľeko, vedia, kedy je čas vydať sa na cestu spať, aby ich niekde nezastihla tma.


Ak navštevuje lietavka stále ten istý zdroj potravy a naraz ho tam nenájde, rýchlo naň zabudne, vymaže ho z pamäti, a už ho nevyhľadá. Ak sa však poveternostné podmienky zhoršia a lietavky nemôžu opustiť úľ, pamätajú si polohu naposledy navštíveného miesta až jeden týždeň. Môžu potom nadviazať presne tam, kde posledne skončili.



A ešte niečo na záver. Určite si pamätáte, že v minulom dieli som spomenul, aké dôležité sú včely pátračky, ktoré majú za úlohu vyhľadávať zdroje potravy. Ak takýto zdroj pátračka nájde, ako sa o tom dozvedia ostatné včely z rodiny, aby mohli íst pre nektár, alebo peľ aj oni?

 

Jednoducho. Pátračka im to povie! O tom však nabudúce.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page