top of page
  • Obrázek autoraAlexandra Mlynárová

Včeláriť v Slovinsku je snom každého včelára

Aktualizováno: 20. 4. 2022





Naše potulky svetom nás v roku 2021 zaviali aj do Slovinska. Tento národ má v chove včiel veľmi dlhú tradíciu.


Včelársky národ

Miestny druh včely medonosnej - Apis Mellifera Carnica (včela medonosná kranská), ktorú tu vyšľachtili, sa dnes chová takmer po celej Európe a naše včelárstvo nie je výnimkou.


Včielkam sa tu veľmi darí vďaka rozľahlým lúkam, veľkým lesným plochám s množstvom divých kvetov. Boli sme prekvapení, že každá jedna lúka, či na vidieku, pri diaľnici, alebo na kraji mesta bola posiata kvetmi. Lúky tam totiž nie sú intenzívne kosené ako u nás.


Nazrite aj do našej Youtube tvorby. Na kanáli Včelárstvo Marian Holub nájdete videá zo série Zo života včelára.

Dnes, vďaka intenzívnemu koseniu za účelom získavania dotácií, sa na Slovensku každý kus lúky niekoľkokrát ročne kosí ešte predtým, ako stihne vykvitnúť. Kvety sa nestihnú vysemeniť, a postupne ich z roka na rok ubúda - vznikajú tzv. zelené púšte.


Tisíce hektárov lúk, na ktorých je len tráva, a pre včely žiadna potrava. Skúste si to všimnúť aj vo svojom okolí. V Slovinsku si včelu vážia, prešli sme ho krížom-krážom celé a naozaj bolo plné kvitnúcich lúk.



Čosi o predných stenách slovinských uľov

V súčasnosti v Slovinsku pôsobí okolo 7 tisíc včelárov, ktorí na trh dodajú ročne okolo 2 tisíc ton medu, čo akurát pokryje domácu spotrebu. Včelári si svoju robotu, ako aj robotu svojich včiel, vedia vážiť, preto sú ceny medu takmer dvojnásobné ako u nás.


Včely tradične chovajú v drevených hranatých uľoch známych ako KRANJIČI (Kranské), ktoré umiestňujú vedľa seba do prísne vyrovnaných radov v tradičných včelínoch. V minulosti vynikali bohato zdobenými prednými stenami - PANJSKE KONČNICE, ktoré v Slovinsku začali dekorovať zhruba v 18. storočí.


O celom priebehu dovolenky v Slovinsku a miestach, ktoré sa tu oplatí vidieť (a je ich dosť!), si viac prečítajte tu.

Jednalo sa o bilblické výjavy, historické udalosti, ale aj výjavy z bežného života slovinského ľudu. Zmysel týchto maľovaných úľov spočíva v uľahčení orientácie včiel, a včelárom pomáhajú rozlíšiť jednotlivé včelstvá. U nás sa na to používa iba rôzne sfarbenie jednotlivých úľov.


Jednu panjsku končnicu sme si, samozrejme, museli zaobstarať a zobrať domov na stenu. Vidíte ju na tejto fotke.



Tip na výlet

Ak by ste raz išli do Slovinska, určite nezabudnite navštíviť včelárske múzeum v obci Radovljica - Čebelarski muzej. Nájdete tu nádhernú inštaláciu včelárskych pomôcok, života včely, ukážkový úľ so živými včelami a vyše 200 týchto krásnych dekorovaných úľových dosiek.


 

Boli ste už v Slovinsku alebo minimálne po tomto článku plánujete vidieť, ako sa to naozaj robí? :)


38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page