top of page
  • Obrázek autoraAlexandra Mlynárová

Tip, ako mať doma miesto, ktoré je pre včely rajskou záhradou


Chcete pomôcť včelám vo svojom okolí, no neviete ako? Chcete zároveň podporiť naše včelárstvo? Siahnite po zmesi semien nektárodarných rastlín pre včely - VČELÁROVA ZÁHRADKA!


Ako tým pomožete včelám?

V dnešnej dobe už nie sú lúky lúkami a polia poliami ako kedysi... Na miestach, kde sa intenzívne poľnohospodári, sa sejú obrovské plochy monokultúr, ktoré síce predstavujú pastvu pre včely, ale veľmi jednotvárnu a krátkodobú. Včielky nazbierajú nektár a peľ, ale len ten istý, keďže na obrovskej ploche v ich dolete nerastie nič iné. Po pár týždňoch jednotvárnej stravy nastáva hlad.


Nehovoriach o chemických postrekoch, ktoré sú na dennom poriadku. Kedysi polia lemovali prirodzené medze a remízky, kde bolo dostatočné množstvo kvitnúcich rastlín pre včely po celú sezónu. Takisto sa nestriekalo proti burine a polia kvitli aj lúčnymi ratlinami.


Nazrite aj do našej Youtube tvorby. Na kanáli Včelárstvo Marian Holub nájdete videá zo série Zo života včelára.

V našej polohe máme šťastie, že sa tu intenzívne nepoľnohospodári, avšak ani tu to nie je pre včielky rajská záhrada. Mnohí si isto ako deti pamätáme lúky plné kvetov. To je však, bohužiaľ, minulosť.


Poľnohospodári pre získanie dotácií nikoľkokrát ročne kosia stisícky hektárov lúk, skôr, ako stihnú zakvitnúť. Vznikajú takzvané zelené púšte, ktoré su sterilné, čo sa týka potravy pre včely a iné opeľovače. Takisto väčšina ľudí kosí svoje záhradky takmer každý týždeň, je to síce pekné, ale pre včely to je zas len púšť. To si málokto uvedomuje.


Teraz môžete včielkam a iným opeľovačom, ako čmeliakom, motýľom, a samotársky žijúcim druhom včiel veľmi jednoducho pomôcť!



Prejdime k veci

Včelárova záhradka je precízne vybratá dvojročná zmes rastlín, ktoré sú vysoko nektárodarné a peľodarné. Kvitnú postupne od jari do neskorej jesene a počas dvoch rokov.


Namiesto bežne dostupných zmesí pre včielky, ktoré obsahujú zväčša len 3 gramy, Včelárova záhradka obsahuje až 25 gramov semien, čo ti vystačí na zasiatie plochy až 10 štvorcových metrov!


Samozrejme, netreba zrýľovať celú záhradu, stačí kúsok, a podeliť sa môžete aj so svojím susedom alebo kamarátmi. Pretože každý štvorcový meter sa počíta!


Uvidíte, ako tento kus záhradky ožije, a koľko včielok a iného hmyzu ju bude navštevovať, už od jari, až do neskorej jesene. Je to pre včielky obrovská pomoc. Či už zasadíte celých 10 metrov štvorcových, alebo čo i jeden menší záhon, urobíte pre včely vo svojom okolí veľmi veľa.

Ak máte záujem o Včelárovu záhradku, napíšte nám správu a my vám ju radi pošleme.

Ako vysádzať?

Včelárova záhradka obsahuje semená týchto rastlín, dôležitých pre včely: Vika siata, Vičenec vikolistý, Ďatelina lúčna, Ďatelina plazivá, Ďatelina švédska, Ľadenec rožkatý, Komonica biela, Pohánka jedlá, Horčica biela, Facélia vratičolistá, Rasca lúčna, Slez lesný, Rebríček obyčajný.


Vysievať môžete od marca do júna, najlepšie skôr na jar, keď pominú prízemné mrazy do hĺbky asi 2cm. Nezabudnite dobre povalcovať, aby semiačka nevyzobali vtáky.


Pomôžete včielkam dokonca dvakrát, pretože kúpou balíčka podporíte aj naše včelárstvo, lebo starostlivosť o včielky v dnešnom svete bez kvetov a obrovských klimatických zmien je oveľa časovo a finančne náročnejšia ako ešte pred pár rokmi.

 

Ďakujeme!


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page