top of page
  • Obrázek autoraMarian Holub

Včelí zázrak v podobe propolisu

Aktualizováno: 3. 2. 2022


Čerstvo zoškrabaný propolis z úľa.

Keď sa povie “včelárstvo”, väčšina ľudí si predstaví chov včiel za účelom produkcie medu. Med je však len jedným zo 6 včelích produktov. Okrem neho môžeme od včiel získať vosk, peľ, materskú kašičku, včelí jed a propolis. Práve o propolise bude dnes reč.


Podrobnejšie o mede a vosku som písal v článkoch Med priamo od včelára a Ako včely využívajú včelí plást.

Čo je propolis?

Propolis je zmesou živíc, ktoré včely zbierajú na pukoch rastlín, odlamujú hryzadlami a obohacujú ju o výlučky hltanových žliaz. Takto spracovanú hmotu ukladajú do peľových košíčkov na poslednom páre nôh a nesú do hniezda.


Na rozdiel od peľu, propolisovú obnôžku včela nedokáže sama zhodiť, a musia jej s tým pomôcť úľové včely. Propolis neuskladňujú, ale hneď ho použijú. Je to veľmi pevný tmel, ktorý častokrát včelárovi sťažuje prácu.


Načo im ale je?

Propolis zohráva dôležitú úlohu v kolektívnej imunite včelieho superorganizmu. Aj keď jeho zloženie nie je úplne známe (zhruba makro zloženie: 60% živice a sekréty rastlín, 30% vosk a peľ, zvyšok výlučky včelích žliaz a éterické oleje), jeho mikroskopické zloženie je rôznorodé (vitamíny – B1, B2, B3, B6, E, kyselina listová, minerálne látky – vápnik, železo, mangán, kremík, chróm, kobalt, zinok, nikel, stroncium, enzýmy, bioflavonoidy, esenciálne aminokyseliny,….), a líši sa od miesta zberu, ročného obdobia, atď.


S istotou však môžeme povedať o tejto záhadnej látke, že má silné antimikrobiálne účinky. Je to teda akési včelie antibiotikum. Zas sa môžme zamyslieť nad genialitou včelieho superorganizmu, ktorý toto antibiotikum používa od svojho vzniku, teda cca 30 miliónov rokov. “Dokonalá” ľudská rasa sa pýši používaním antibiotík asi 90 rokov.


Má rôzne farby, od bielej cez svetlohnedú, tmavohnedú, k červenej až čiernej. V teple je to lepkavá a aromatická látka, v chlade krehne. Riedkym propolisom včely poťahujú vnútornú stranu úľa, hustým zas tmelia praskliny, v prípade potreby zužujú vchod do hniezda. Teplom, ktoré v úli vytvárajú, sa z propolisu uvoľňujú prchavé látky, ktoré v útrobách včelieho príbytku vytvárajú ochrannú atmosféru.





Takýmto spôsobom dokážu vytvoriť zo včelieho príbytku miesto so 100% čistotou a sterilitou, a baktérie, vírusy a plesne majú minimálnu šancu. Aby toho nebolo málo, tak okrem boja proti mikroorganizmom, dokážu včely využiť propolis aj proti väčším votrelcom. V období zimovania sa do úľa môžu dostať drobné hlodavce, ktoré sem priláka vôňa sladkej potravy.


Včely sa pred nimi ubránia žihadlami, avšak v zime nemôžu z úľa von, a mŕtveho votrelca nemajú ako vyniesť, a rozkladajúca sa mŕtvolka by mohla spôsobovať šírenie baktérií. Tak ju naše šikovné kamošky obalia do propolisu, a tým ju mumifikujú, a problém s nákazami je odstránený. A tohto si kedysi dávno všimli starí Egypťania, a už vám je asi jasné, že to nebol ich nápad.


No a okrem toho, že propolis využívajú včely, tak samozrejme ako včelí produkt je využívaný aj ľuďmi.


Propolisovú tinktúru nájdete aj v ponuke našich produktov.

Ako ľudia od pradávna využívajú propolis

Už spomínaní Egypťania ho používali na mumifikovanie, a okrem toho poznali aj jeho liečebné účinky. Takisto sa o propilise zmieňuje aj Hipokrates (460 – 377 pr. n.l.), ktorý ho využíval na liečenie zápalov kože a zažívacieho traktu. A je to tak dodnes.


Propolis podporuje imunitný systém, pôsobí aj u človeka antibioticky, a to ako bakteriostaticky, tak aj baktericídne, má anastetické účinky (tlmí bolesť), antitoxický účinok (ruší účinky niektorých jedov a bakteriálnych toxínov), pôsobí antiviroticky, zastavuje rast pliesní, a ničí ich, má výborné protizápalové a hojivé účinky, tlmí účinky škodlivého žiarenia na organizmus, a pôsobí antioxidačne.






Niektorí vedci ho nazývajú antibiotikum 21. storočia, a považujú ho za najsilnešie prírodné médium vôbec. Má široké uplatnenie v medicíne, kozmetike, a potravinárstve. Má to však jeden háčik.


Ako bolo spomenuté, nie je možné stanoviť jeho presné zloženie, ktoré je veľmi premenlivé, a ďalej je tu nebezpečenstvo alergickej reakcie u citlivých jedincov. Z tohto dôvodu treba propolis úživať veľmi opatrne a v malých dávkach. Najčastejšie sa propolis užíva vonkajšie v podobe masti, a v podobe propolisovej tinktúry, ktorá sa môže užívať aj vnútorne.

 

Škoda, že nemôžete cítiť, ako propolis krásne vonia! Hneď po plástoch je to moja najobľúbenejšia vôňa.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page